Dorn therapie

Beenlengte-, bekken- en wervelkolom correctie.

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar hij ontwikkeld is door Dieter Dorn. Het is een alternatief voor het zogeheten ‘kraken’. In deze therapie zijn tevens aspecten van meridiaanbehandeling volgens de acupunctuur te vinden.

Wat is Dorn therapie?

De Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten die direct of indirect samen hangen met de wervelkolom. De basis van deze methode is het corrigeren van beenlengteverschil.

De benen zijn de steunpilaren van ons lichaam. Als deze niet even lang zijn, heeft dat direct invloed op de stand van ons bekken, maar tevens op onze ruggengraat. Beenlengteverschil kan meerdere oorzaken hebben, zoals vertillen, een val, een misstap, maar vooral een verkeerde zithouding.

Het is een veelvoorkomend probleem, bijna iedereen heeft beenlengteverschil. Dit leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen en veel chronische problemen: (darm- en blaasproblemen, heup-, lage rug-, nekklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, scoliose, etc.).

Correcties worden meestal uitgevoerd door een verhoging te plaatsen onder het korte been. Bij de Dorn methode wordt het verschil gecorrigeerd door de ruimte binnen het gewricht kleiner te maken. Nadat het beenlengteverschil is opgeheven, worden alle wervels gecorrigeerd en voorzichtig op hun goede plaats geduwd. De correcties gebeuren ALTIJD in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam de correcties veel gemakkelijker accepteert.

De behandeling is vrij van ongewenste bijwerkingen en is ongevaarlijk, maar zeer werkzaam. De behandeling van de wervelkolom kan worden afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die vooral gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven.

Na de behandeling

Na de Dorn behandeling moet de cliënt 2 á 3 dagen inspanningen vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte gifstoffen in de weefsels komen nu los). Het mooie van de Dorn methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is.

Contra-indicatie
Ondanks dat de Dorn methode zeer mild is, zijn er situaties waarbij hij zeer terughoudend of niet toegepast kan/mag worden.

De voornaamste voorwaarde bij de methode Dorn is dat de cliënt zich zelf kan oprichten. Zolang de cliënt naar de therapeut toe kan komen, kan zitten en staan, is een behandeling met de Dorn methode mogelijk. Bij bedlegerige cliënten is deze methode in principe niet toepasbaar, behalve als armen en benen bewogen kunnen worden.

Na ongevallen mag de Dorn methode niet direct toegepast worden. Bij rug- en gewrichtspijnen dient eerst een arts te worden geraadpleegd om fracturen en verdere (inwendige) letsels uit te sluiten. In principe is 2 maand na een trauma een behandeling mogelijk; dan zijn de fracturen geheeld.

Bij een acute migraine is het beter te wachten met een behandeling met de Dorn methode tot de aanval vermindert. Bij een acute hernia, waarbij de cliënt extreme pijn heeft en niet meer kan staan, mag in geen geval met de Dorn methode behandeld worden. Er bestaat dan gevaar voor verlammingsverschijnselen.