Bindweefselmassage

Je hebt er vast weleens over gehoord? Maar hoe werkt dat nou en welke effecten heeft het? Bindweefsel komt in verschillende vormen in heel je lichaam voor. Het is een soort lijm die alle onderdelen van het lichaam bij elkaar houdt. Zonder bindweefsel zou je lichaam als een drilpudding in elkaar storten. Graag neem ik je dan ook mee in de wondere wereld van jouw bindweefsel.

HOE ZIET BINDWEEFSEL ERUIT?

De meesten van ons hebben wel een beeld bij het hart- en vaatstelsel, de spieren, organen en het skelet. Pas sinds de laatste decennia wordt de belangrijke rol van de fascia, het bindweefsel, erkend. Mede hierdoor is het minder bekend. Maar wat is het nou precies? Je zou het kunnen zien als ons zachte skelet. Het bindweefsel, de fascia (latijn), loopt als een elastisch pak van spinnenweb door ons hele lichaam. Het zit om en in de organen, in de bloed- en lymfevaten, tussen de spieren, om ons skelet, in de huid; het verbindt overal tot in de celkern. Bindweefsel zorgt dat het lichaam een samenhangend functionerend geheel is!

Afhankelijk van waar in het lichaam het bindweefsel zich bevindt, kan het harder (stug, bijvoorbeeld kraakbeen) of zachter (meer vloeibaar) zijn. Ook al kan bindweefsel stug zijn, het is altijd soepel genoeg om zijn werk te kunnen doen en mee te kunnen bewegen met je lichaam. Het wordt echter een probleem zodra het bindweefsel niet meer soepel is en dus niet meer (goed) kan bewegen.

HET DOEL VAN BINDWEEFSELMASSAGE

Bindweefselmassage werkt in op het vloeibare bindweefsel (het losmazige bindweefsel). Dit ligt vlak onder het huidoppervlak en ziet eruit als een draderige spons. Om dit soepel te houden moet je zorgen dat dit netwerk net als bij een echte spons niet uitdroogt. Moeder natuur heeft dit opgelost met behulp van hyaluronzuur.

Het lichaam maakt dagelijks een hoeveelheid van dit dikke en glibberige goedje aan (smeermiddel zeg maar). Het wordt aangemaakt doordat er rek op het bindweefsel staat en verdwijnt weer door beweging van spieren. Gebeurt dit te weinig, dan blijven er restjes achter die ‘aankoeken’ (verkleven). Dat zorgt voor stijfheid en verklevingen in de huid en dat is wat we kunnen oplossen met bindweefselmassage.

HOE WERKT BINDWEEFSELMASSAGE?

Door handmatig de huid op te rekken, zorg je dat de verschillende lagen (draderige spons) weer los van elkaar komen. Hierdoor ontstaat er ruimte, kan de fascia zich weer volledig uitzetten en volzuigen met vocht. Dit zorgt voor volume in het weefsel; denk aan een rozijn versus druif. Bindweefselmassage is geen ontspannende massage. Het kent een aantal intensieve massagegrepen, die op bepaalde plekken pittig en soms pijnlijk kunnen zijn. Echter hebben verklevingen dergelijke technieken nodig om losgemaakt te worden. Nu hoor ik je denken, waarom zou ik mezelf dit aandoen? Het kent een aantal grote voordelen, later meer hierover.

FUNCTIONALITEIT BINDWEEFSEL

Nog even terugkomend op de functies van het vloeibare bindweefsel. Naast het dienen als stootkussen en opvulmiddel, is het ook een transportmiddel. De uiteindes van bloedvaten, lymfevaten en zenuwen eindigen en beginnen in het vloeibare bindweefsel. Ze staan dus niet direct met elkaar in verbinding. Als het bindweefsel uitdroogt (harde spons) ontstaat er een gebrekkige communicatie tussen de systemen. Daarnaast zorgt de stijfheid ervoor dat bloed en lymfevaten worden dichtgedrukt. Dit veroorzaakt een slechte circulatie van vocht en ophoping van afvalstoffen. Door de file van afvalstoffen kunnen zuurstof en voedingstoffen niet goed getransporteerd worden.

DE GEVOLGEN VAN ONGEZOND BINDWEEFSEL OP EEN RIJ
 • Huid wordt brozer en kwetsbaarder
 • Zuurstoftekort in het weefsel
 • Verharding bindweefselstrengen
 • Bloedvaten kunnen onvoldoende uitzetten
 • Ophoping van vocht en afvalstoffen
 • Verminderde opname producten
 • Doffe grauwe teint
WAAROM PAS IK BINDWEEFSELMASSAGE GRAAG TOE?

Om de huid langer mooi te houden werkt ik graag preventief. Veelal merk ik dat mensen pas starten met huidverbetering als de eerste rimpels al verschenen zijn. Mijn advies: boek eens een bindweefselmassage. Bij een goede huidconditie zorgt bindweefselmassage dat je als het ware langer vasthoud wat je hebt.

RESULTATEN VAN BINDWEEFSELMASSAGE OP EEN RIJ
 • Het optimaliseert de doorbloeding
 • Opheffen verklevingen
 • Stimuleren collageenproductie
 • Verminderd vochtophopingen
 • Verhoogd de opname van producten
 • Liftend effect
 • Verzacht fijne lijntjes
 • Voert afvalstoffen af
 • Stralende teint
 • Het optimaliseert de doorbloeding